Amber Room łączy polską tradycję z najlepszymi elementami i trendami kuchni europejskiej. W 2019 roku jako jedyna restauracja w Polsce została wyróżniona czterema sztućcami w przewodniku Michelin, otrzymała nagrodę Gault&Millau oraz znalazła się w prestiżowym rankingu najlepszych restauracji świata La Liste.
Szef kuchni Kamil Rzechowicz, przygotowuje potrawy, które znakomicie smakują, a jednocześnie elegancko prezentują się na talerzu. Znakomita znajomość światowych trendów, przy jednoczesnym wykorzystaniu bogatej polskiej tradycji kulinarnej, pozwala na przygotowywani wysokiej klasy dań.
Właściwy dobór win z pałacowej piwnicy zapewnia sommelier. Karta win Amber Room otrzymała ekskluzywne wyróżnienie Wine Spectator Best of Award of Excellence 2016 i Wine Spectator Award of Excellence 2018.
Assiette z buraków, kozi ser, orzech włoski, liście sałat, redukcja balsamiczna
Beetroots assiette, goat cheese, walnut, lettuce leaves, balsamic reduction
Carpaccio z ośmiornicy, sepia, emulsja z rukoli, cytrusy
Octopus carpaccio, squid ink, arugula emulsion, citruses
2016 Cava Reserva de la Musica Brut Nature, Xarel-lo, Macabeu, Parellada Jané Ventura, Penedès, Spain
Tatar z polędwicy wołowej, żółtko, marynowane grzyby, czarna trufla, ziemniak truflowy
Beef fillet tartare, egg yolk, marinated mushrooms, black truffle, truffle potato
2018 Sancerre ‘Le Rochoy’, Domaine Laporte,
Loire Valley, France
Krem z pasternaka i jabłka, oliwa curry
Cream of parsnip and apple soup, curry oil
Sorbet z liczi
Lychee sorbet
Filet z jesiotra, ziemniaki La Ratte, assiette z kalafiora, burak, trufla, kawiorowe beurre blanc
Sturgeon fillet, La Ratte potatoes, cauliflower assiette, beetroot, truffle, caviar beurre blanc
2016 Planeta, Menfi DOC, Chardonnay
Sicily, Italy
Assiette z królika, purée z marchwi, ketchup z suszonych grzybów, burak, rozmarynowy jus
Rabbit assiette, carrot purée, dried mushroom ketchup, beetroot, rosemary jus
2016 Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC,
Corvina Veronese, Corvinone, Molinara, Rondinella Speri, Veneto, Italy
Polskie sery zagrodowe
Polish farm cheese
2013 Quinta da Romaneira LBV Port, Portugal
Kula z mlecznej czekolady, mandarynka, mus Grand Marnier, sorbet z marakui
Milk chocolate sphere, mandarin, Grand Marnier mousse, passion fruit sorbet
Menu degustacyjne przewidziane do zamówienia przez cały stolik (niedostępne od dnia 13.03.2020)
Degustacja menu: 320 / Degustacja alkoholi: 269
Ceny w PLN +12,5% serwis
Poniedziałek / Piątek 17.00 – 21.00
Sobota 17.00 – 21.00
Niedziela 17.00 – 19.00
Czas trwania degustacji 2 – 2,5 godziny.
W naszej ofercie mamy również menu wegetariańskie.
Sałatka edamame, komosa, brokuł, awokado, dressing miodowy
Edamame salad, quinoa, broccoli, avocado, honey dressing
Assiette z buraków, kozi ser, orzech włoski, liście sałat, redukcja balsamiczna
Beetroots assiette, goat cheese, walnut, lettuce leaves, balsamic reduction
2018 Solaris, Winnica Turnau, Baniewice, Zachodniopomorskie, Poland
Ragoût z suszonych grzybów, winogrono, popcorn z kaszy gryczanej
Dried mushroom ragoût, grape, buckwheat popcorn
2018 Sancerre ‘Le Rochoy’, Domaine Laporte, Loire Valley, France
Krem z pasternaka i jabłka, oliwa curry
Cream of parsnip and apple soup, curry oil
Sorbet z liczi
Lychee sorbet
Orzo pasta verde, zielone warzywa, orzeszki pinii, przepiórcze jajka poché, parmezan
Orzo pasta verde, green vegetables, pine nuts, quail eggs poché, parmesan cheese
2018 Tenuta Montecchesi, Vermentino, Chardonnay Tuscany IGT, Italy
Agnolotti z szalotką i czarną truflą, purée z białej cebuli, jabłko, pistacja
Agnolotti with shallot and black truffle, white onion purée, apple, pistachio
2016 Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC, Corvina Veronese, Corvinone, Molinara, Rondinella Speri, Veneto, Italy
Polskie sery zagrodowe
Polish farm cheese
2013 Quinta da Romaneira LBV Port, Portugal
Kula z mlecznej czekolady, mandarynka, mus Grand Marnier, sorbet z marakui
Milk chocolate sphere, mandarin, Grand Marnier mousse, passion fruit sorbet